Butch měl úraz

12.05.2011 19:48

 9.5.2011 měl Butch úraz

Provokoval na zahradě u kamarádky Suri, a protože je to takový nemotorný kolohnát, koukal na ni a ne na cestu, zakopl a udělal nepříjemný přemet při kterém naletěl na kmen stromu. Takových už za sebou pár má, ale tentokrát začal šíleně naříkat a stál jen na třech nohách. Na těle neměl ale jediný šrám, ani odřenou kůži - nic. Nedávalo to smysl. Původně jsme si mysleli že to bude naraženina, ale omyl. Na rentgenu se ukázalo že jde o zlomeninu lopatky. Nechali jsme na doporučení veterináře udělat i CT vyšetření a tam už to bylo jasné. Na několika místech má nalomenou lopatku, ohnutý lopatkový hřeben, ve štěpinách volné fragmenty a navíc zlomený a  vykloubený ramenní kloub. Přikládám link na 3D  snímky z CT.

  www.youtube.com/user/zuzcha1?feature=mhee

Operace proběhla včera , a na to jaká je to blbá zlomenina celkem dobře. Veterinář byl jen šokován při smontovávání kloubní hlavice a lopatky tím, že má prý Butch kosti jako z tvarohu.  Dnes odpoledne byl z kliniky propuštěn. Máme teď před sebou min 6 týdnů naprostého klidu.

Od včerejší konzultace po telefonu mi vrtá hlavou , jak je možné, že má ty kosti takhle měkké. Vytvořila jsem si hypotézu, která je poměrně pravděpodobná. Bohužel si myslím, že to mohlo způsobit krmení sysémem BARF. Tedy přesně řečeno velkým množstvím masa (fosforu) k vápníku. Při velkém množství fosforu musí tělo vyvažovat nepoměr čerpáním vápníku odjinud - nejsnáze z kostí. Poměr má být 1:1,5. Zřejmě se tedy mohlo stát, že měl příliš velké množství masa . Veterinář mi to tedy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Možné to je. Samozřejmě nikdo ty kosti neviděl před půlrokem, kdy jsme začínali s barfem , tento stav mohl být klidně již z minulosti.... nevím. Každopádně mne to vyděsilo a ne že bych na barf zanevřela, jen si teď netroufám v jeho stavu riskovat. najeli jsme proto na granule od Barona (nejmenší zlo) a zaručeně vyvážený poměr vápníku a fosforu

 po operaci: